Poort naar verhalen

Met 7 opengestelde kastelen, 28 landhuizen, 12.000 hectare natuurgebied en 25.000 voorwerpen heeft het Geldersch Landschap en Kasteelen een bijzondere collectie om te beheren en te behouden. Maar hoe laat je die inspanning zien? Het kasteel stond er, en de natuur was er toch al? Zoals met zoveel kostbare dingen blijven ze het best behouden als je ze in een vitrine zet. Maar een kasteel wil je niet in de vitrine zetten, dat wil je laten zien en delen.

De kasteelpoort als brug tussen heden en verleden

Door mensen bewust te maken van de samenhang tussen de gebouwen en gebieden, creëren we meer zichtbaarheid voor het werk van GLK. Met negen benoemde uitdagingen wordt in de komende jaren gewerkt aan ‘Het poortenproject’ – waarin we mensen laten zien wat er nodig is om het verleden te conserveren. Deze uitdagingen lopen uiteen van praktische zaken zoals de routing en signing, de visuele identiteit en de balie tot de manier waarop vrijwilligers met bezoekers praten en de verhalen die ze vertellen. Er is een levensgrote ‘ampersand’ bij de entree van kasteel Doorwerth geplaatst. Een direct citaat uit het logo van GLK wat verwijst naar rijkdom van de organisatie en de gebieden en regelmatig als fotomoment op sociale media terug te vinden.

‘Wie een van onze kastelen bezoekt, stapt als het ware door een magische poort. Je bevindt je ineens in een andere wereld. Die unieke eigenschap van poort naar heden en verleden willen we beter benutten.’

www.glk.nl/kastelen

In samenwerking met: Heijmerink Wagemakers