Cultuur Historisch Centrum De Tiid

CHCB Bolsward

Is Grutte Pier een redder of een ordinaire rover? Ben jij een activist of een pacifist? Kan jij jezelf zijn of is het allemaal schone schijn? Vragen die allemaal te maken hebben met de identiteit van Súdwest-Fryslân. De regio van het spiksplinternieuwe museum De Tiid in Bolsward.

Sinds de feestelijke opening door Koning Willem-Alexander op 7 september 2021 zijn in het oude stadhuis de verhalen te beleven die lange tijd besloten lagen in de archieven en collecties van Gysbert japicxhus, het Titus Brandsma museum en Oudheidkamer en archief Súdwest-Fryslân. In De Tiid wordt je als bezoeker aan de hand genomen door bekende en onbekende personen uit de historische ontwikkeling van deze kenmerkende regio in Friesland. Het nieuwe museum vormt samen met het restaurant, Gemeente Súdwest-Fryslân en de bibliotheek Cultuur Historisch Centrum De Tiid.

‘De Tiid is een culturele plek om samen te komen en verhalen te delen’
- Pascal Arts

Ontdek de verhalen van bekende en minder bekende of zelfs vergeten mensen zoals Grutte Pier, Marchje Kramer of Pim Mulier. Elke sleutelpersoon staat voor een thema, een historische ontwikkeling, een kenmerkende eigenschap uit de regio, een gezamenlijke herinnering. Ze zijn elk op hun eigen manier van betekenis geweest en zijn nog altijd relevant. Ze laten je verschillende perspectieven zien op een groter verhaal. Ondersteund door collectie, verdieping, filmmateriaal en QR codes prikkelen ze jou als bezoeker, en kun je op je eigen manier al grasduinend op zoek gaan naar je mening. Een mening die je kunt vergelijken met andere bezoekers. Daarmee blijft de historie actueel en is de actualiteit historie.

Pronk is naast de inhoudelijke beleving verantwoordelijk voor de grafische en ruimtelijke inrichting. De basis hiervoor ligt bij de iconische achthoekige toren. Heb jij oog voor detail? Dan zal je deze achthoek terugzien in het behang, tapijt, meubels en zelfs in het hang- en sluitwerk. Naast de vaste tentoonstelling verzorgden wij ook de inrichting, verhaal en beleving voor de Mienskip ruimte, winkel, wissel expositie, Raadszaal, Burgemeesterskamer en de toren.

1 / 12 - Vierschaar
2 / 12 - Burgemeesterskamer - Met het verhaal over de ontwikkeling van Bolsward
3 / 12 - Signing
4 / 12 - Verdiepende informatie via QR code
5 / 12 - Raadzaal
6 / 12 - Restaurant
7 / 12 - Doorkijkje naar de entree van het museum
8 / 12 - Entree De Tiid
9 / 12 - Vaste tentoonstelling - Wat karakteriseert Zuidwest-Friesland?
10 / 12 - Mienskip - Tentoonstellingen door de bewoners van Zuidwest-Friesland
11 / 12 - Vaste tentoonstelling - Een onafhankelijk volkje
12 / 12 - Vaste tentoonstelling - Dilemma's

Een sneak preview van het Cultuur Historisch Centrum De Tiid. Meer beeldmateriaal volgt.