Van Vondst tot vitrine

Gem. Heerlen / Provincie Limburg / Stichting Restaura

Aarzelend pak je een oude scherf op. Je laat hem door je handen gaan. Met je vingertoppen voel je de structuur, je kan eraan ruiken en in detail bekijken. Ineens realiseer je je dat deze scherf misschien wel van een kan was waar een Romeinse soldaat uit heeft gedronken.

‘Bij De Vondst kun je alles horen, zien en beleven op het gebied van de Limburgse archeologie. Het verbindt archeologie met de samenleving.’
- Hans Teunissen - Gedeputeerde Ruimte en Onderwijs

De Vondst is een unieke samenwerking tussen de gemeente Heerlen, Restauratieatelier Restaura en de Provincie Limburg op een bijzondere locatie in het Romeins kwartier te Heerlen. Het doel van De Vondst is om het archeologisch proces ‘van vondst tot vitrine’ inzichtelijk te maken voor iedereen in Limburg.  Er is een speciaal publieksgedeelte ingericht waar je alles kunt horen, zien en beleven op het gebied van de Limburgse archeologie. Bezoekers kunnen de permanente expositie bekijken en meekijken met restauratoren die aan het werk zijn. Ook is een rondleiding door het provinciaal depot mogelijk.

Doel van de opstelling was om een laagdrempelige sfeer te scheppen waarin je het gevoel krijgt van archeologie als levend beroep; Meer werkplaats dan museum zeg maar. De gehele opstelling is uitgevoerd met eenvoudige materialen, maar door een uitgekiend ontwerp voelt het nergens goedkoop. In het informatieve gedeelte hebben we alle teksten en afbeeldingen direct op het materiaal geprint zo krijgt het geheel een ‘aardse’ uitstraling.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10