Poorten naar Gelderland

Geldersch Landschap & Kasteelen

Geldersch Landschap en Kasteelen heeft als doel om kostbaar Gelders erfgoed te beheren en behouden. Zoals met zoveel kostbare dingen blijven ze het best behouden als je ze in een vitrine zet. Maar een kasteel wil je niet in de vitrine zetten, dat wil je laten zien en delen.

‘Wie een van onze kastelen bezoekt, stapt als het ware door een magische poort. Je bevindt je ineens in een andere wereld. Die unieke eigenschap van poort naar heden en verleden willen we beter benutten.’
- www.glk.nl/kastelen

GLK beheert naast 7 opengestelde kastelen, nog 28 landhuizen en kastelen, 12.000 hectare natuurgebied en een museale collectie van zo’n 25.000 voorwerpen. Veel mensen kennen de kastelen zoals Doorwerth, Cannenburch en Rosendael, maar niet de relatie met GLK en weten dus ook niet welke inspanning het kost om al dat moois te behouden. Dat kasteel stond er toch altijd al?

Samen met GLK ontwikkelden we een Conceptboek waarin we negen verschillende uitdagingen benoemen (en aanpakken) die er met elkaar voor zorgen dat mensen de relatie tussen GLK en het werk wat ze doen gaan zien. De waardering komt dan vanzelf. Deze uitdagingen lopen uiteen van praktische zaken zoals de routing en signing, de visuele identiteit en de balie tot de manier waarop vrijwilligers met bezoekers praten en de verhalen die ze vertellen.

Zo verplaatsen we kastelen van de vitrine in de etalage en dat ging niet altijd vanzelf. We hebben een levensgrote ‘ampersand’ bij de entree van kasteel Doorwerth geplaatst. Een direct citaat uit het logo van GLK wat verwijst naar rijkdom van de organisatie en de gebieden. In eerste instantie vroegen mensen zich af waarom we ons met ‘hun uitzicht’ bemoeiden, maar inmiddels is de ampersand omarmd en is hij regelmatig op sociale media terug te vinden.

1 / 13
2 / 13
3 / 13
4 / 13
5 / 13
6 / 13
7 / 13
8 / 13
9 / 13
10 / 13
11 / 13
12 / 13
13 / 13

In 2018 zijn Kasteel Doorwerth en Huis Zypendaal als eerste binnen het ‘poortenproject’ aangepakt. De komende jaren wordt het poortenproject verder geëvalueerd en uitgerold over de andere opengestelde kastelen en de organisatie.