Museum Kruithuis - Bomvol verhalen
Achter de dikke stenen muren en gewelven van het Kruithuis in Den Bosch, ligt tijdens de Tachtigjarige oorlog het buskruit opgeslagen. Een periode van Protestanten tegen Katholieken, Willem van Oranje tegen Filips II. Het brengt groot leed onder bevolking en boeren. Deze geschiedenis kennen we vanuit één perspectief, het Hollandse. Maar hoe keken de Bosschenaren, of de internationale gemeenschap? In de spannende tentoonstelling in het Kruithuis kijk je mee door de ogen van mensen die erbij waren.
Een ontploffing duwt je in het verhaal
Voor je staat een maquette van Den Bosch in de 16e eeuw. Met haar stadswal en omringende water is de stad perfect beschermd tegen vijanden. Tot een soldaat een bom plaatst, de muur ontploft en het Spaanse leger binnenvalt. Dit moment is de start van je reis. Langs kanonschoten, strijdgewoel, en dagboekfragmenten die je meenemen door de oorlog. Verteld door oa een kloosterzuster, een Staatse soldaat en een boer uit de Meijerij.
Kringen in de vijver
Cirkelvormige eilanden in de ruimte symboliseren de rimpelingen die de steen van het protestantisme in de vijver veroorzaakt. Elk eiland vertelt een ander verhaal. Van boerenverdriet tot beeldenstorm. Het omringende water is soms de vriend, soms de vijand. Hoe we daarmee omgaan richting de toekomst? Je ziet het in Den Bosch.
Kruithuis als vesting- en watermuseum nieuw leven ingeblazen met veel effecten: ‘Het is overdonderend’
In samenwerking met: Podium, Porum, Heijmerink Wagemakers
Fotografie: ©Porum