Museum de Proefkolonie

Rondlopend in Frederiksoord valt je eigenlijk niets bijzonders op. Je ziet een prachtig landelijk dorp met schattige kleine arbeiderswoningen. Maar niets zegt je hoe bijzonder dit plaatsje eigenlijk is. Hoe hier experimenten werden uitgevoerd die de basis vormden voor onze verzorgingsstaat.

Nederlands’ eerste sociale project
Johannes van den Bosch, generaal-majoor in het leger, richtte in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op. Om de verpaupering in de steden te verbeteren, verplaatste hij ‘behoeftigen’ naar de provincie. Ze kregen er werk, een woning, een vangnet. Frederiksoord werd Nederlands’ eerste sociale project. Een experiment waarmee armoede voorkomen zou worden.

Stap in de schoolbank, ruik het riool
We ontwierpen een reis waarin het publiek kennismaakt met De Paupers van de proefkolonie. Via een boer, een lerares, een kind, mensen waar je je mee kunt identificeren. Ze vertellen je wat ze meemaakten. Je kunt ervaren hoe het was in de schoolbanken, aan het weefgetouw, je ruikt de open riolen, hoort het geschreeuw op de markt. Via hen kom je achter de keerzijde van het leven in Frederiksoord. Geen lieflijk arbeidersdorp, maar het strijdtoneel van een controversieel experiment.

‘Het is een 'experience' en niet een traditioneel museum. Je beleeft hier echt van alles. Het gaat echt om het verhaal’

Peter Sluiter

In samenwerking met: IJsfontein, ShoSho, Heijmerink Wagemakers
Fotografie Mike Bink, Film Elf Graden