Spoorlopers zijn doodlopers

Spoorlopers zijn mensen die gevaarlijk dicht in de buurt van het spoor komen. Dat gebeurt vaak onbewust. Het zijn mensen die hardlopen, hun hond uitlaten of fietsen in de natuur en zich daarbij te dicht langs het spoor begeven. Soms zijn het kinderen die aan het spelen zijn, wildplukkers die in de buurt van het spoor bramen zoeken of mensen die een sluiproute nemen.

'Het is een vreemd fenomeen'

Aldert Baas, ProRail-woordvoerder

Het miniatuur diorama
Spoorlopen is niet alleen erg gevaarlijk. Het heeft ook grote maatschappelijke gevolgen. Machinisten schrikken, remmen en krijgen van de verkeersleiding de opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Met als gevolg dat ook alle andere treinen op het traject langzamer moeten rijden.

De Spoorloper is een diorama waarin (jonge) bezoekers op een speelse manier gewaarschuwd worden voor de gevaren langs het spoor en de impact die het heeft. Het project is een samenwerking tussen Spoorwegmuseum en ProRail. De Spoorloper is uitgevoerd als een mobiele unit zodat deze ook is in te zetten bij evenementen en educatieve doeleinden.

In samenwerking met: Yipp, Kloosterboer Decor
Film: Elf Graden