Fier Lier!

Stadsmuseum Lier

Midden in het museum sta je oog in oog met een levensgrote mammoet. Wat doet die hier? We hadden het hier toch over de stad Lier? Hij hoort bij het thema Fier Lier en is het grootste object in het museum: het skelet van de eerste mammoet die in West-Europa werd opgegraven. De kolos werd in 1860 ontdekt, tijdens graafwerken voor een kanaal in Lier en hij is daarmee de oudst bekende Lierenaar.

‘Het Stadsmuseum brengt een boeiend verhaal. Een verhaal dat uitstekend en meeslepend verteld wordt.’
- Griet van Opstal

Tot voor kort had Lier, een compacte en gezellige stad met 35.000 inwoners, twee stedelijke musea. Het Timmermans- Opsomerhuis en het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly. Beide een beetje bestoft, oubollig en de panden hadden al in geen tijden een opknapbeurt gehad. De twee musea gaan verder op één locatie. De stad ging in 2015 te rade bij haar inwoners en vroeg hun wat hun stad het meest typeerde. Uit hun reacties werden een aantal thema’s gehaald, waarvan nu acht thema’s zijn terug te vinden in het museum; Schoon Lier (kunst en toerisme), Lierke Plezierke (feesten en muziek), Zorgende Stad (onderwijs en gezondheidszorg), Het Salon (topstukken uit de collectie schone kunsten), Het Gulden Cabinet (Lierse kunstenaars), Lier Maakt Het (economische activiteit vroeger en nu), Verbondenheid en Fier Lier.

De uitdaging was om deze zeer diverse thema’s om te smeden tot één meeslepende beleving. We zochten een eenheid van stijl in het museum en een uitgekiende opstelling, geen storend licht of objecten die een museumbeleving doorbreken. De lijnen van verleden, heden en toekomst lopen naadloos in elkaar over. Historische objecten in vitrines worden afgewisseld met interactieve schermen, videobeelden, geluidsfragmenten.

We zijn gestart met een workshop om tot de essentie van het museum te komen. Het museum had de unieke kans om zichzelf opnieuw uit te vinden. Om een instelling te worden die past in deze tijd en bij de stad waarin het museum is gehuisvest: aanwezig, open (extravert), stijlvol maar toch ook een tikkeltje gewaagd en centraal in de stad.

1 / 11
2 / 11
3 / 11
4 / 11
5 / 11
6 / 11
7 / 11
8 / 11
9 / 11
10 / 11
11 / 11

Tussen de vaste opstelling bevinden zich wisselplekken waar de exhibits regelmatig worden veranderd. Alles vormt één geheel. Door veel aandacht te schenken aan het kleurgebruik – consequent zachte tinten -ervaart de bezoeker eenheid en toch wordt hij steeds weer verrast. Het nieuwe museum is van en voor alle Lierenaars.