Ons erfgoed op de kaart

Stichting Werelderfgoed Nederland

Met een ferme klap op de knop zet oud-topwielrenster Leontien van Moorsel de exhibit in werking. De geprojecteerde animatie op de contour van Nederland vertelt het verhaal van de tien erkende Nederlandse Unesco erfgoed locaties. Een paar kennen we allemaal: de molens op Kinderdijk of, onze lokale favoriet, de Van Nellefabriek. Andere zijn minder bekend, Woudagemaal anyone?, minder tastbaar zoals de Waddenzee of ver weg zoals Willemstad, Curaçao. Beleef en bezoek ze allemaal!

De echte uitdaging hier was om een presentatievorm te bedenken die recht deed aan alle locaties, maar ook geplaatst kon worden op alle locaties. En dat bleek uiteindelijk nog het lastigst want niet overal is plek voor zo'n full-size ervaring, soms was er niet meer dan een wand beschikbaar. Uiteindelijk hebben we drie versies van dezelfde exhibit ontworpen: S, M en L.

‘Maak kennis met het verhaal van de wereld en ontdek de UNESCO werelderfgoederen van het Koninkrijk der Nederland. Ze vertellen op bijzondere wijze onze band met het water als vriend en vijand, onze samenleving en handelsgeest, maar ook de unieke ontwerpen gemaakt door de mens.’
- Boris van der Ham - Voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland

De nieuwe exhibit, mogelijk gemaakt door een schenking van de BankGiro Loterij en Zabawas, is straks bij alle locaties te zien. De status van werelderfgoed draagt bij aan het beheer en behoud van deze locaties en het zorgt voor wereldwijde bekendheid.

1 / 7 - De grachtengordel van Amsterdam - De Bazel
2 / 7 - De grachtengordel van Amsterdam - De Bazel
3 / 7 - Stelling van Amsterdam - Forteiland Pampus
4 / 7 - Stelling van Amsterdam - Forteiland Pampus
5 / 7 - De Van Nellefabriek - Rotterdam
6 / 7 - Rietveld Schröderhuis - Utrecht
7 / 7 - Rietveld Schröderhuis - Utrecht

De tien door UNESCO erkende werelderfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden: Schokland en omgeving, Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, Willemstad Curaçao, ir. D.F. Woudagemaal, Droogmakerij de Beemster, Rietveld Schröderhuis, Waddenzee, Grachtengordel van Amsterdam en Van Nellefabriek.