Het brand-komt-bij-je-thuis huis

Veiligheidsregio Rijnmond

Het ruikt er naar brand en zo ziet het er ook uit. Zwartgeblakerde wanden en verkoolde meubels. Op het bed in de kinderkamer ligt een verschroeide knuffel. Met het tablet scan je het icoon van een hoverboard (zo’n treeplankje op wielen) en start daarmee een filmpje. In het filmpje zien we een gewone huiskamer. Er klinkt een gesis en de hond schrikt op. Er stijgt een rookwolkje op uit het hoverboard. Vader trekt snel de stekker uit het stopcontact en weet nog net op tijd zijn kinderen mee te grissen voor het hoverboard ontploft. Je slaakt een kreet. Instinctief sla je een hand voor je mond. Ineens is daar het besef: dit had ook mij kunnen overkomen!

Brandveiligheid staat hoog in het vaandel bij de brandweer want hoewel iedere spuitgast van een goeie fik kan genieten is iedereen het er wel over eens dat voorkomen altijd beter is dan blussen. Voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bedachten we de belevingswoning die we ‘het Brand-komt-bij-je-thuis-huis’ noemden. Een manier om de wijken in te gaan met een boodschap gericht op volwassen en specifiek op ouderen. Door de veranderende sociale situatie wonen ouderen langer zelfstandig thuis en dat brengt extra risico’s met zich mee. Denk aan dat vergeten pannetje op het vuur.

‘Als verhuurder van zo’n 42.000 woningen in de regio zorgen wij dat vluchtwegen op orde zijn en brand en rook zich niet snel door een gebouw kunnen verspreiden. Maar uiteraard zien we liever dat er geen brand uitbreekt en dat bewoners weten wat ze moeten doen als dat toch gebeurt. Daarom ondersteunen wij graag deze campagne.’
- Linda Peters, Adviseur Programma & Innovatie van Havensteder

In de belevingswoning is alles erop gericht om mensen op alle manieren en zintuigen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. We willen ze raken in het hoofd en hart en aanzetten tot actie. Er zijn sets van huiselijke situaties waar je kan zien (en ruiken) wat de impact van een brand is. We hebben indringende verhalen opgenomen waar mensen vertellen wat een brand in hun leven heeft betekent. We geven praktische informatie en tips. Bezoekers kunnen interactief op zoek naar brandoorzaken en tot slot doen ze een spel om er achter te komen dat 3 minuten (de tijd die je hebt om te vluchten) toch wel erg kort is als je eerst nog op zoek moet naar je huissleutel.

De belevingswoning reist iedere twee maanden door naar een leegstaande woning in een andere wijk in de regio.

1 / 12
2 / 12
3 / 12
4 / 12
5 / 12
6 / 12
7 / 12
8 / 12
9 / 12
10 / 12
11 / 12
12 / 12