De Zaanstreek maakt het!

Zaans Museum

Iedere dag wordt de Zaanse Schans bezocht door duizenden toeristen van over de hele wereld die komen kijken naar de originele molens die er staan. Maar wist je dat er in de 17e eeuw op één moment meer dan zeshonderd molens gelijktijdig draaiden? Wat een spektakel moet dat geweest zijn!

Het eerste deel van de complete herinrichting van het Zaans Museum: ‘De Zaanstreek maakt het!’ vertelt over hoe het unieke Zaanse landschap heeft bijgedragen aan de bijzondere industriële revolutie die daar plaats heeft gevonden. De bedrijvigheid die zich daar vestigde leverde producten die ons land en ver daar buiten bevoorraadden en waarvan ieder van ons wel iets in huis heeft; van Molenaars Kindermeel tot Duyvis pinda’s en van de keukens van Bruynzeel tot de Linoleum vloeren van Forbo.

‘Gedenk uw historie. Prachtig om te zien. Een rijke historie verrassend weergegeven. Dacht even aan een stroomuitval, maar er kwam een erg leuke presentatie. ’
- Google review

We hebben het typisch Zaanse schollenlandschap vertaald in een serie eigenzinnige meubels en geplaatst op een representatie van de Zaan uit linoleum. Samen met een bijzonder lichtplan, soundscapes en projecties nemen we de bezoeker mee op een reis door de tijd.

‘De Zaanstreek maakt het’ is dé introductie op de Zaanstreek en neemt je door licht, geluid en beeld op een meeslepende manier mee terug naar haar bloeiperiode. Een periode waarin de Zaanstreek het grootste industriële gebied van europa was en er een groot aantal verschillende producten werd gefabriceerd van meel tot schepen en van lijnolie tot keukens­.

1 / 10 - de klok geeft aan hoe lang het nog duurt voor het spektakel weer begint
2 / 10 - de eilanden vormen een representatie van het bijzondere schollenlandshap
3 / 10 - ieder eiland bevat een combinatie van collectie, (digitale) informatie en infographics
4 / 10 - de zakkensul in het juiste licht is pure kunst
5 / 10 - door een audiotour te integreren in de opstelling kunnen we bezoekers uit alle landen bedienen
6 / 10 - in het molenspektakel bestuur jij de tijdlijn
7 / 10 - vier keer per uur wordt de gehele opstelling overgenomen door de 'Zaanse Opera'
8 / 10 - In beeld en geluid geven we een impressie van de bedrijvigheid in de Zaanstreek
9 / 10 - Een ervaring die je overvalt, meeneemt en beduusd weer achterlaat
10 / 10 - De Zaanstreek maakt 't!

De herinrichting van het Zaans Museum markeert de start van een transformatie van streekmuseum naar erfgoed- en informatiecentrum van één van de belangrijkste plekken en verhalen in de Hollandse geschiedenis. Sinds de herinrichting maakte het bezoekersaantal een enorme sprong voorwaarts; van 70.000 bezoekers in 2015 naar 142.698 in 2017.